ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Budaörs
FŐOLDAL ALAPVETŐ TUDNIVALÓK DÍJTÁBLÁZAT ELÉRHETŐSÉG

Általános tudnivalók az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban

Hogyan kell a jogszabály szerint szerződésbe foglalni a tanúsítványt

Az alábbi tartalommal kell kiegészíteni minden adásvételi szerződést 2012 január 01-óta (a 176/2008 Kormányrendelet alapján):

"Az e rendelet hatálya alá tartozó épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában - a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével - készült szerződés tartalmazza
a) annak rögzítését, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,
b) a tanúsítvány azonosító kódját, és
c) a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette."

A földhivatali eljárásban betöltött szerepe

A földhivatal nem kéri be az energiatanúsítványokat, ez a dokumentum a vevőnek szól. Törvény rendelkezik az átíráshoz szükséges (hivatal által kérhető) iratokról, és ezek között nem szerepel az energetikai tanúsítvány. A szerződés tartalmi részeit azonban ellenőrizhetik, többek között azt is, hogy a dokumentum azonosító sorszáma szerepeltetve van-e benne, és hogy ez a szám valós-e.

Milyen ingatlanokra nem kötelező?

Továbbá

Uniós épületenergetikai direktíva 91/2002/EK (EPBD)

Az Európai unió határozott cselekvési tervvel rendelkezik a klímaváltozás lassítása érdekében. 10-15 éves célja a széndioxid kibocsátás drasztikus csökkentése, és a megújuló energiák előnyben részesítése. Az irányelvnek megfelelően a nemzeti építési szabályozásoknak 2020-tól csak közel nulla energiamérlegű épületek építését lehet engedélyezniük. Eddig az időpontig az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását 20 %-kal kell csökkenteni, és a teljes felhasznált energia 20 %-át megújuló forrásból kell fedezni.

Kik készíthetik el az energiatanúsítványt?

A szakmagyakorlásról szóló 244/2006. (XII. 5.) rendelet az alábbi követelményeket támasztja a tanúsítás elvégzéséhez: szakirányú mérnök végzettség, büntetlen előélet, legalább egy éves szakmai tapasztalat, jogosultsági vizsga megléte, kamarai névjegyzéki tagság.
Az elkészült számítást fel kell tölteni az építésügyi adatbázisba, ahol egy egyedi sorszámot kap minden dokumentum. Az adatbázisba szabadon betekinthet bárki, tanúsítványt feltölteni azonban csak a fentebb részletezett feltételeknek megfelelő, jogosultsággal rendelkező szakembereknek van lehetőségük.

ÚjTanúsítvány új épületre, használatbavételhez

Új ingatlan építése esetén a tanúsítás egyszerűsített eljárásban történik. Amennyiben a tervnek megfelelően készült el az épület, és ezt igazolja a felelős műszaki vezető, akkor a tanúsító a kiviteli tervek és leírások alapján készítheti el a számítást, így helyszíni szemlét ebben az esetben nem kell tartani.

Mit tekintünk meg a helyszíni felméréskor?

A helyszíni szemlekor felmérjük az ingatlan alaprajzi elrendezését, a falazatok, födémek anyagát, a gépészeti berendezéseket (pl. kazán, melegvíz készítő berendezés, stb.). A felmérés körülbelül 45 percet vesz igénybe egy 100 m²-es ingatlan esetében.

A dokumentum tartalmazza

Refencia besorolási skála a tanúsítványban

Javaslati rész

A jogszabály előírja, hogy a tanúsítvány javaslatot tartalmazzon a lehetséges korszerűsítésekre vonatkozóan. Itt részletezzük az egyes megvalósítható korszerűsítéseket a határoló szerkezeteken és az épületgépészeti rendszereken.

A javaslat a megbízó külön kérése szerint tartalmazhat költséghatékonysági elemzést is. Egy ilyen számítás azt becsüli meg, hogy egy-egy fejlesztés megvalósításával mekkora megtakarítást érnénk el, és hogy ez hogy aránylik a beruházás költségéhez.

Budaörsi árlista »